Servicii de Internet

Routere si TCP/IP

Cum cererea dvs isi gaseste calea catre un site si cum informatia isi gaseste calea inapoi, este determinat de doua lucruri : routerele si protocoalele TCP/IP.
Routerele (uneori numite si gateway) sint asemanatoare cu operatorii telefonici. Ei conecteaza retelele intre ele si au tabele de rutari pentru a determina cum circula informatia din si spre Internet.
Routerele au un IP pentru fiecare legatura,de exemplu un router care are o conexiune PPP si doua conexiuni ETHERNET ar trebui sa aiba 3 IP-uri. Secretul care face Internetul sa mearga este protocolul TCP/IP. IP este componenta care muta pachetele de date de la un nod al retelei catre altul.TCP este componenta care verifica daca datele au ajuns unde trebuie.IP este un numar unic pentru fiecare calculator. Exista trei clase de IP-uri.
Clasa A foloseste primul numar pentru a identifica reteaua si ultimile 3 numere pentru a identifica calculatorul.
Clasa B foloseste primele doua numere pentru a identifica reteaua si ultimile doua numere pentru a identifica calculatorul.
Clasa C (cele mai des folosit) foloseste primele 3 numere pentru a identifica reteaua si doar ultimul numar pentru a identifica calculatorul.Clasa IP-ului este strins legata de numarul de calculatoare din retea.Dar pentru ca este mai usor de tinut minte un nume decit un numar Internetul foloseste si un Domain Name.Daca routerul este operatorul pe Internet ,atunci Domain Name Service (DNS) este cartea de telefon. Astfel puteti sa-mi trimiteti un e-mail folosind numele si IP-ul 43.55.43.291|45apurgierdnaunid#43.55.43.291|45apurgierdnaunid sau mai simplu moc.oohay|45apurgierdnaunid#moc.oohay|45apurgierdnaunid
router.png


SLIP and PPP

Cele mai folosite metode de a te conecta la Internet folosind un modem sint Serial Line Interface Protocol (SLIP) si Poit to Point Protocol (PPP). Daca ISP-ul permite folosirea SLIP si PPP alegeti PPP pentru ca este mai rapid si ma sigur. SLIP nu face corectie dar este mai usor de configurat decit conexiunea PPP.Pentru a folosi una din aceste metode de acces ,ISP trebuie sa va ofere acest serviciu.De asemenea trebuie sa aveti un software care suporta SPLIP/PPP.

xp-router-network.jpg

Conectarea la Internet folosind un modem

Cea mai comuna metoda de a te conecta la Internet este folosirea unui modem legat la o linie telefonica. Modemul (MOdulator/DEModulator) este necesar pentru a converti semnalele digitale din calculator in semnale analogice pentru a putea fi transmise pe o linie telefonica obisnuita,si invers.Modemurile sint disponibile in versiune externa si in versiune interna.Modemurile externe au propria carcasa, sursa de tensiune separata si se conecteaza cu calculatorul prin cablu serial.Modemurile interne se conecteaza la un slot in calculator si folosesc sursa calculatorului.Alegrea modemului tine mai mult de gust decit de performanta.Modemurile interne sint mai ieftine decit cele externe.Modemurile externe au un display care furnizeaza diverse informatii si pot fi miscate usor la alt calculator

HS High Speed. This light means that your modem is ready to use its highest speed.
AA Auto Answer. If this light is on, it means that your modem is ready to answer the phone.
CD
Carrier Detect. This means that your modem is connected to another modem.
OH Off Hook. This light comes on when your modem connects to your phone line to dial out.
RD Receive Data. This means that your modem is receiving data from the other modem.
SD or TD Send Data or Transmit Data. This light indicates that your modem is sending data.
TR Data Transmission Ready. This light comes on when your modem is ready to transmit data.
MR Modem Ready/Test Mode. This light comes on when you turn on your modem, or when it drops its speed to a lower setting.
rs232-modem.gif

Project made by Stoichita Adrian & Olteanu Marian !!!!

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License