Metode de transfer al fisierelor pe Internet
15_11_2009_5_11_6111_webFileTransfer_gif

Odata cu raspandirea accesului la Internet a crescut si nevoia de a transfera dintr-un colt in altul al lumii digitale diferite informatii, documente, muzica, fisiere video sau fotografii. Astfel au aparut diferite metode de a realiza aceste transferuri, unele mai accesibile publicului larg (vezi StrongDC.gifDC++), iar altele care necesita (cel putin) un minim de cunostinte in domeniu. Mai jos sunt prezentate doar cateva dintre aceste metode, impreuna cu cate o scurta explicatie a fiecareia.1. Direct connect
strongdc.jpg

Direct connect este o modalitate de transfer al fisierelor folosind metoda peer-to-peer. Acest lucru presupune transferul de fisiere direct din calculatorul unui user in calculatorul altui user, prin intermediul unui client DC (Odc, Strong DC++, etc..). Programul pune la dispozitia utilizatorilor accesul la Huburi (canale ce reunesc utilizatorii in vederea conectarii pentru transfer sau pentru chat).


2. Fisiere de tip .Torrent

BitTorrent.png

Protocolul Bittorrent wikipedia.png este, ca si DC, unul de tip peer-to-peer, cu diferenta ca acesta nu transmite fisierul intreg, ci il partajeaza in fractiuni, astfel facilitand transferul unor cantitati uriase de date (de ordinul GB sau chiar zecilor de GB). Utilizatorul descarca simultan acelasi fisier de la mai multi utilizatori, prin intermediul unui client Bittorrent (bitcomet, utorrent, azureus, etc..). In prezent, traficul prin fisiere de tip torrent reprezinta cca 30-35% din traficul total pe Internet.


3. FTP – File transfer protocol

ftp.png
Protocolul pentru transfer de fişiere (în engleză File Transfer Protocol, abreviat FTP) este un protocol (set de reguli) utilizat pentru accesul la fişiere aflate pe servere din reţele de calculatoare particulare sau din Internet. Numeroase servere de FTP din toată lumea permit să se facă o conectare la ele de oriunde din Internet, şi ca fişierele plasate pe ele să fie apoi transferate.

4. HTTP – Hypertext Transfer Protocol
http_get.jpg
HTTP (Hypertext Transfer Protocol) este metoda cea mai des utilizată pentru accesarea informaţiilor în Internet care sunt păstrate pe servere World Wide Web (WWW). Protocolul HTTP este un protocol de tip text, fiind protocolul "implicit" al WWW. HTTP presupune că pe calculatorul destinaţie rulează un program care înţelege protocolul. Fişierul trimis la destinaţie poate fi un document HTML (HyperText Markup Language), un fişier grafic, de sunet, animaţie sau video, de asemenea un program executabil pe server-ul respectiv sau şi un editor de text.


5. SMTP – Simple Mail Transfer Protocol
hotel-email-marketing-600-300.jpg

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) este un protocol simplu, folosit pentru transmiterea mesajelor în format electronic pe Internet. SMTP foloseşte portul de aplicaţie 25 TCP şi determină adresa unui server SMTP pe baza înregistrării MX (Mail eXchange) din configuraţia serverului DNS.


Alte metode de transfer
kazaa.jpg

  • SSH (Protocol de transfer al fisierelor securizate)
  • Rsync (sincronizarea fisierelor, pe platforma Unix)
  • Transfer prin intermediul aplicatiilor de tip Instant Messaging (ex. Ymessenger, Windows Messenger, etc)
  • wikipedia.pngGnutella (similar sistemului cu fisiere .torrent. Exemplu de aplicatie: KaZaA)
instant-messengers.jpg

Aceasta pagina este un ciot…….. glumeam :D

Aceasta pagina a fost realizata de Dragos Olaru si Bogdan Stanislav, IE 8791.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License