Acoperirea Www

Istoric internet
Punctul de pornire în dezvoltarea Internetului a fost rivalitatea între cele două mari puteri ale secolului al XX-lea: Statele Unite ale Americii şi Uniunea Sovietică. În 1957, URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste) lansează în spaţiul cosmic primul satelit artificial al Pământului denumit Sputnik. Acest fapt a declanşat o îngrijorare deosebită în Statele Unite ale Americii, astfel preşedintele Eisenhower înfiinţează o agenţie specială subordonată Pentagonului: Advanced Research Projects Agency (www.darpa.mil). Această agenţie a Ministerului de Apărare (Department of Defense, prescurtat DOD) este condusă de oameni de ştiinţă, are o birocraţie redusă, şi are ca misiune: „Menţinerea superiorităţii tehnologice a armatei Statelor Unite şi prevenirea surprizei tehnologice în domeniul securităţii naţionale prin sponsorizarea celor mai noi şi revoluţionare descoperiri ştiinţifice şi prin investirea de fonduri teoretic nelimitate pentru realizarea unei legături între cercetarea ştiinţifică şi implementarea tehnologică militară a acesteia.”
În 1959 John McCarthy, profesor la Universitatea Stanford, al cărui nume va fi asociat cu inteligenţa artificială, găseşte soluţia de a conecta mai multe terminale la un singur calculator central: time-sharing (partajarea timpului). Aceasta este o modalitate de lucru în care mai multe aplicaţii (programe de calculator) solicită acces concurenţial la o resursă (fizică sau logică), prin care fiecărei aplicaţii i se alocă un anumit timp pentru folosirea resursei solicitate. Apărând apoi primele calculatoare în marile universităţi se pune problema interconectării acestora. Cercetătorul Lawrence Roberts susţine o soluţie de interconectare prin comutare de pachete (packet switching) în modelul numit "client-server".
Astfel, pentru a transmite informaţia, aceasta este mărunţită în porţiuni mici, denumite pachete. Ca şi la poşta clasică, fiecare pachet conţine informaţii referitore la destinatar, astfel încât el să poată fi corect dirijat pe reţea. La destinaţie întreaga informaţie este reasamblată. Deşi această metodă întâmpină rezistenţă din partea specialiştilor, în 1969 începe să funcţioneze reţeaua "ARPANET" între 4 noduri: University of California din Los Angeles (UCLA), University of California din Santa Ana, University of Utah şi Stanford Research Institute (SRI). Toate acestea au fost codificate într-un protocol care reglementa transmisia de date. În forma sa finală, acesta era TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol), creat de Vint Cerf şi Robert Kahn în 1970 şi care este şi acum baza Internetului. TCP/IP face posibil ca modele diferite de calculatoare, de exemplu cele compatibile cu IBM sau şi Mac's, folosind sisteme diferite de operare, cum ar fi UNIX, Windows, MacOS etc. să se "înţeleagă" unele cu altele. În acest fel, Internetul urma să devină cu adevărat independent de platforma harware utilizată. Ca program al Ministerului Apărării al SUA, ARPANET s-a dezvoltat uluitor de repede, la el conectându-se din ce în ce mai multe calculatoare. În 1979 ARPA decide să separe reţeaua în două, una pentru lumea comercială şi universitară, şi una militară. Cele două reţele puteau comunica în continuare, construindu-se practic o inter-reţea (internet) denumită iniţial DARPA Internet şi consacrată ulterior sub denumirea Internet. Numeroşi cercetători din domeniul academic şi militar si-au concentrat eforturile în scopul dezvoltării unor programe de comunicare în reţea. Astfel în 1980 o serie de programe de comunicare (bazate pe protocoale binedefinite), care sunt utilizate şi astăzi, erau deja finalizate. În 1983, TCP/IP devine unicul protocol oficial al Internetului, şi ca urmare, tot mai multe calculatoare din întreaga lume au fost conectate la ARPANET. Creşterea numărului de calculatoare conectate la Internet a devenit exponenţială, astfel încât în 1990 Internetul cuprindea 3.000 de reţele şi 300.000 de calculatoare. În 1992 era deja conectat calculatorul cu numărul 1.000.000. Apoi mărimea Internetului s-a dublat cam la fiecare an.
Dezvoltarea rapidă a Internetului s-a datorat faptului că accesul la documentaţia protocoalelor obligatorii a fost şi este liber şi gratuit. În 1969 S. Crocker a iniţiat o serie de „note de cercetare” denumite RFC (Request for Comments), numerotate cronologic şi devenite cu timpul accesibile gratuit on-line (în Internet). Marea schimbare a început în 1989, când Tim Berners Lee de la Centrul European pentru Fizica Nucleară din Geneva (CERN) a pus bazele dezvoltării primului prototip al World Wide Web (WWW sau web).
O altă schimbare radicală s-a produs când, în 1993, National Center for Supercomputing Applications(NCSA) din SUA a pus la dispoziţie browserul "Mosaic", care era bazat pe o interfaţă grafică (Windows). Enorma creştere a webului a început aproape dintr-o dată: în iunie 1993 erau înregistrate 130 servere web, iar în 1994 erau deja peste 11.500 de servere.
[[C:\Documents and Settings\student\Desktop\1]]

Site-uri pe domeniul “.ro”

Numarul de site-uri noi inregistrate pe ".ro" a crescut cu 35% anul acesta
Numarul site-urilor de Internet nou inregistate pe domeniul ".ro" va fi cu circa 35% mai mare anul acesta in comparatie cu anul trecut, iar numarul total al domeniilor va ajunge la circa 250.000, au spus pentru DailyBusiness oficialii institutiei care contabilizeaza aceste date.
Numarul domeniilor .ro inregistrate in 2007, pana la 1 decembrie inclusiv, a fostde aproximativ 74.000, conform lui Eugenie Staicut, sef serviciu domenii administrare la Reteaua Nationala de Calculatoare (RNC).

In ultimii doi ani, numarul site-urilor .ro s-a dublat. Astfel, la 1 ianuarie 2006 erau inregistrate 122.533 de domenii, la finele lui 2007 fiind estimate circa 250.000 de domenii, conform RNC.

Oficialul RNC a explicat cresterea numarului de domenii inregistrate in 2007 ca o consecinta directa a cresterii afacerilor in Romania ca urmare a aderarii la UE, precum si ca urmare a faptului ca pretul accesului la Internet a scazut si numarul de conexiuni la Internet broadband este in crestere.

"In 2008, estimam o crestere tot de circa 35-40% a numarului de domenii .ro nou inregistrate. De asemenea, numarul site-urilor inregistrate pe .ro din statele membre UE vor creste ca pondere. In 2007, circa 5% din domeniile nou inregistrate au provenit de la companii din aceste state", a spus Staicut.

El a precizat ca rata de crestere a numarului de domenii inregistrate in Romania in 2007 este mai mare decat cea din tari precum Anglia sau Germania, dar numarul domeniilor inregistrate in aceste tari este net superior celui din Romania.

"Romania are circa 250.000 de domenii, in timp ce in Germania sunt inregistrate circa 10 milioane de domenii si in Anglia 7-8 milioane. Chiar daca avem o rata de crestere superioara lor, va dura multi ani pana cand vom ajunge sa ne comparam la numarul de domenii cu tarile din vestul Europei", a mai spus Staicut.

Nu toate domeniile devin imediat site-uri active

Conform lui Andrei Secareanu, director de comunicare al companiei NetBridge care detine Trafic.ro, "este o diferenta mare intre numarul de domenii inregistrate si cele care sunt, efectiv, active".

"Este greu de estimat cate domenii sunt active, dar avand in vedere ca in prezent Trafic.ro auditeaza circa 37.700 de site-uri din cele 250.000 de domenii .ro care au fost cumparate, nu este exagerat sa zicem ca doar o mica parte dintre domeniile .ro inregistrate sunt si folosite", a spus Secareanu.

In perioada ianuarie-noiembrie 2007, in Trafic.ro se inscrisesera 21.137 de site-uri. Acest numar reprezinta o crestere cu 46% fata de cele 14.474 de site-uri care s-au inscris in Trafic.ro in tot anul 2006.

"Ca si proiectie pentru 2008, credem ca trend-ul inscrierilor in Trafic.ro se va pastra, cresterea continuand sa fie exponentiala, deoarece apar din ce in ce mai multe proiecte online romanesti ce au nevoie de un serviciu de auditare a traficului. In plus, va exista intotdeauna dorinta de a compara performantele unui site cu cele ale altor site-uri similare", este de parere Secareanu.

"Consider ca cele mai multe dintre domeniile cumparate in 2007 nu s-au transformat in site-uri 'tangibile'. Cred ca doar 10% dintre domeniile cumparate in 2007 au fost si activate", este de parere Calin Fusu, director executiv al Neogen, portalul cu cel mai mare trafic conform Trafic.ro.

"Doar Neogen a cumparat in 2007 zeci de domenii pe care nu le-a activat, care se adauga la cele cumparate anii trecuti, cum ar fi NeoJobs.ro sau NeoLove.ro. Le pastram in primul rand pentru a ne proteja brand-ul si, cine stie, in viitor, in functie de evolutii, poate o sa le lansam", a continuat Fusu.

Acesta a precizat ca majoritatea domeniilor sunt cumparate ori pentru a fi revandute in viitor la preturi mai mari, ori pentru ca unor oameni le-a placut numele, ori pentru a fi activate mai tarziu.

Pretul pentru un domeniu cumparat de la RNC este de 51$ + TVA, neschimbat fata de cel practicat in 2006, a spus Staicut. In cazul altor dealeri de domenii, preturile pot varia. (sursa: www.dailybusiness.ro)

BIANCA PLESA SI SANDU ALINA IOANA

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License